OMALLA VASTUULLA, OSA 6: Anarkismi ampuu jalkaansa

Itsenäisyyspäivien ympärillä on tapana, että linnanjuhlia vastaan osoitetaan mieltä. Erilaisia "kiakkoviaraita" ja "luokkaretkeläisiä" kerääntyy Helsingin keskustaan paitsi kulkemaan ja huutamaan, usein myös särkemään paikkoja.

Tämä juttu ei ota kantaa oikeutukseen. Tämä juttu kertoo, kuka tästä kaikesta eniten kärsii.

Vahingonkorvauslain perusperiaate on, että se, joka vahingon aiheuttaa myös korvaa. Ilkivallan verhoaminen yhteiskunnallisen sanoman viittaan ei muuta tätä periaatetta. Yhteiskuntaelitismin vastaisena mielenilmaisuna rikottu ikkuna on vahingonkorvausvastuun näkökulmasta rikottu ikkuna.

Parin sadan mielenosoittajan joukosta on tietenkin vaikea tunnistaa yksittäisiä vahingonaiheuttajia. Paitsi siinä tapauksessa, että laittaa tunnistettavat vaatteet ja ikuistuu kuviin sekä syöksemässä pyörätelinettä näyteikkunasta että toisena hetkenä vain virnistelemässä kameralle.

Valtaosa vahingoista jää selvittämättä, ja ne korvataan vakuutuksesta. Edellyttäen tietysti, että vahingonkärsineellä on sellainen. Näyteikkunan vahingot korvataan liikkeenharjoittajan vakuutuksesta, auton peili puolestaan autoilijan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.

Ja viimeistään tässä vaiheessa anarkisti hieroo käsiään ja nauraa pujoonsa. Hehheh, siitä sai iso ja ilkeä vakuutusyhtiö osansa. Vahingonteko pääsi maaliinsa.

Mutta ei.

Vaikka elistismin vastustaja niin luulisi, meillä vakuutusyhtiöillä ei ole pohjatonta lähdetään, josta pulppuaa korvausrahaa. Vakuutustoiminnan perusmekanismi on yhä sama kuin vuonna 1347, kun Maunu Eerikinpoika sääti lain keskinäisestä paloavusta. Kaikki vakuutuksenottajat keräävät rahaa yhteiseen pottiin, tässä tapauksessa vakuutusyhtiöön, joka hoitaa potista korvaukset niille, joille vahinkoja on sattunut. Jos vahinkoja sattuu niin paljon, että rahat eivät riitä, yhtiöt joutuvat keräämään sitä lisää.

Huligaani ei masennu tästäkään takaiskusta. Vakuutusmaksujen korotushan ei koske sitä, jolla ei ole mitään vakuutettavakaan.

Mennään siis ravintoketjussa pykälä eteenpäin. Parturikampaaja, ruokakauppias ja apteekkari, joiden ikkuna särjetään, joutuvat maksamaan vakuutuksestaan omavastuun. Sen lisäksi vahingosta aiheutuu muutakin harmia ja ylimääräistä työtä. Parturikampaaja nostaa hintaa parilla eurolla, ruokakauppias tasaa kulun korottamalla ihan vähän jokaisen elintarvikkeen hintaa ja apteekkarikin joutuu hiukan tarkistamaan hintalappujensa sisältöä.

Yhtenä arkipäivänä huligaanin muka puolustama työtön ja hänen vastustamansa eliitin edustaja käyvät asioilla. Työtöntä todella harmittaa kun hinnat ovat nousseet, kun viereisellä kasalla oleva eliitin edustaja, jolla on hyvä palkka, kuittaa laskun silmää räpäyttämättä.

Anarkismi on ampunut itseään jalkaan.

Saammeko vakuuttaa yrityksesi?

Pyydä tarjous

TILAA BLOGI SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa blogi

VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET