Yrittäjä, näin pienennät etätyön riskejä ja parannat työntekijöidesi turvaa

Etätyö yleistyy koko ajan. Vuonna 2017 vähintäänkin satunnaisesti etätyötä teki 34 % palkansaajista. Pääosa heistä on tietotyöläisiä.

Etätyöläinen ei ole immuuni erilaisille terveyteen, tietoturvaan ja työvälineisiin liittyville riskeille.

Yrittäjänä tai muuten henkilöstöstä vastaavana sinun onkin tärkeää tiedostaa etätyöhön liittyvät riskit ja selvittää, onko yrityksesi etätyöntekijöiden vakuutusturva riittävä. Listasin muutamia yleisimpiä etätyöhön liittyviä riskejä sekä ratkaisuja, joilla voit parantaa etätyötä tekevien turvallisuutta ja hyvinvointia.

 

Ankea ergonomia

Sijaitsi etätyöpiste sitten kotona keittiön pöydän ääressä, sohvan nurkassa tai lähikahvilassa, olosuhteet ovat oman kropan kannalta harvoin otolliset. Töitä tehdään yleensä asennoissa, jotka eivät sovellu monen tunnin istumatyöskentelyyn. Säädettävä työtuoli tai seisomatyöskentelyn mahdollistava työpöytä löytyy vain harvalta kotitoimistolta. Ainakin niska, hartiat, selkä ja ranteet ovat kovilla.

Huono ergonomia kankeuttaa kehon nopeasti, ja pidemmällä aikavälillä seuraukset voivat olla vakavia. Tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat kaikkein tavallisimpia työhön liittyviä terveysongelmia sekä useimmiten syynä sairauspoissaoloihin. Ne aiheuttavat myös paljon pysyvää työkyvyttömyyttä.

Ratkaisuvaihtoehtoja: harkitse, voisiko yritys kustantaa työntekijöille kokonaan tai osittain etätyön ergonomiaa parantavia kalusteita ja välineitä, kuten seisomapöydät, työtuolit, näppäimistöt ja näytöt, rannetuet sekä seisomalaudat ja -matot.

Toinen vaihtoehto on panostaa esimerkiksi yhteistyössä työterveyshuollon kanssa toteutettavaan koulutukseen, jossa varmistetaan jokaiselle etätyötä tekevälle riittävä ymmärrys työergonomian merkityksestä sekä siitä, miten oman kotikonttorin työergonomiaa voi parantaa.

 

Työvälineiden rikkoutuminen tai katoaminen

Etätöissä työvälineet – eli useimmiten läppäri ja älypuhelin – ovat suuremmassa vaarassa kuin toimiston turvassa. Kotona etätöitä tehdään vähän missä ja miten sattuu. Työpisteensä voi perustaa vaikkapa terassille, jossa kesäsadekuuro saattaa yllättää lounastauon ajaksi ulos jätetyn läppärin.

Kotiin jäädään työskentelemään usein myös esim. lasten sairastaessa tai näiden loma-aikoina – ja silloin voi välineille tapahtua mitä tahansa kaatuneesta mehulasista sormiväreihin.

Kun etätyöpiste siirtyy kodin ulkopuolelle, riski kasvaa jälleen. Kahvilasta käsin etäilevä saattaa yllättyä, kun pikaisen vessareissun ajaksi pöytään jätetty läppäri onkin tipotiessään. Uudenkarhea tietotekniikka houkuttaa pitkäkyntisiä.

Ratkaisuvaihtoehtoja: jokainen on vastuussa omista työvälineistään, ja sateen kastelemasta tai kahvilan pöydästä varastetusta tietokoneesta voi työntekijä syyttää vain itseään. Selkeät firman omaisuuden käsittelyä koskevat pelisäännöt sekä muistutus jokaisen henkilökohtaisesta vastuunkannosta voivat tietenkin vähentää pahimpia laiminlyöntejä.

 

Puutteellinen tietosuoja

Kahvilatyöskentelyyn liittyy myös toinen merkittävä riski: heikko tietosuoja. Fyysisen laitevarkauden lisäksi avoimet suojaamattomat lähiverkot, varomattomat puhelinkeskustelut sekä uteliaat silmät selässä muodostavat sen luokan riskin, että jokaisen yrittäjän kannattaa olla huolissaan firman arkaluontoisten tietojen karkaamisesta.

Ratkaisuvaihtoehtoja: kannattaa laatia selkeät etätyöskentelyä koskevat pelisäännöt esim. avointen tietoverkkojen käyttämisestä, salasanakäytännöistä, puhelimessa puhumisesta sekä laitteiden lukitsemisesta ja mukana pitämisestä. Näin jokainen ymmärtää riskit ja osaa välttää niitä parhaansa mukaan.

Etätyöskentelyn tietosuojaa voi parantaa myös käytännön ratkaisuilla. Esimerkiksi salakatselua ehkäisevät näytönsuojat tietokoneisiin, VPN kaikkien käyttöön, pakollinen salasana- tai sormenjälkisuojaus, mahdollisuus jäljittää kadonnut laite ja tarvittaessa pyyhkiä laitteen sisältö etäyhteydellä.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on tarjota työntekijöille mahdollisuus käyttää etätyöläisille pyhitettyjä työskentelytiloja. Nämä ns. coworking-tilat tarjoavat monia etuja, mutta myös tietosuojariskit ovat huomattavasti pienempiä kuin yleisissä julkisissa tiloissa. Pääkaupunkiseudulla suosittuja coworking-tiloja ovat esimerkiksi MOW ja UMA. Tarjolla on myös ilmaisia vaihtoehtoja.

 

Tapaturmat kotona

Tiesitkö, että kotona tapahtuu enemmän tapaturmia kuin esimerkiksi liikuntaharrastuksissa?

Myös tietotyöläisen etätyöpäivä on täynnä vaaroja. Voi käydä vaikkapa niin, että kokkiveitsi viiltää työpäivän lomassa tiskikonetta täyttävän etätyöläisen sormeen syvän haavan.

Sama voi tietenkin sattua myös toimistolla, mutta vakuutusnäkökulmasta tilanne on erilainen.

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen turva työntekijöille ja se on voimassa myös etätyössä. Vahinkojen korvattavuuteen liittyy kuitenkin rajoituksia, joista työnantajat ja työntekijät ovat usein epätietoisia. Työtapaturmavakuutus kattaa etätyössä vain välittömästi työhön liittyvän toiminnan.

  • Jos työntekijä kompastuu kotitoimistolla irrottaessaan kannettavan tietokoneen johtoa pistokkeesta, työtapaturmavakuutus lähtökohtaisesti korvaa vahingot. 
  • Jos työntekijä taas kompastuu portaissa viedessään etätyöpäivän lounastauolla pyykkejä vaatekaappiin, ei työtapaturmavakuutus korvaa aiheutunutta vahinkoa.

Ratkaisuvaihtoehtoja: Hyvä vaihtoehto on etätyötä tekevien vakuutusturvan parantaminen. Vapaaehtoinen etätyövakuutus täydentää työtapaturmavakuutusta ja on voimassa etätyön yhteydessä mm. ruokailujen ja taukojen aikana.

Ifin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan erilaisista yritykseen kohdistuvista vahinkoriskeistä pk-yrityksiä huolettaa eniten yrittäjän ja työntekijöiden terveys ja turvallisuus.

Sattuipa ja tapahtuipa työntekijöillesi työpaikalla, etätöissä tai vapaa-ajalla, vahingon sattuessa työntekijän nopea hoitoonpääsy ja töihinpaluu on kaikkien osapuolten etu.

Turvaa laajentava vapaaehtoinen terveysvakuutus (eli entinen sairauskuluvakuutus) sitouttaa työntekijöitäsi ja auttaa samalla hallitsemaan henkilöstösi terveyteen liittyviä kustannuksia.

If Terveys tarjoaa sopivaa turvaa moneen eri tarpeeseen. Toiset kaipaavat äärimmäistä joustavuutta, kun taas toisille on tärkeämpää se, että asiat hoituvat helposti yhdeltä luukulta. Tutustu pikatestin avulla Soloon, Duoon ja Trioon ja valitse yrityksellesi sopivin ratkaisu.

Siirry testiin

TILAA BLOGI SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa blogi

VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET