Omalla vastuulla, osa 2: Etukäteistä jälkiviisautta

Appiukko maistoi wasabia. Kehotin pienentämään sushin kylkeen lääpäistyn ensiannoksen ainakin puoleen. Hikoiltuaan, kyynelehdittyään ja aikansa köhittyään se oli samaa mieltä. Vähän myöhään, mutta suomalaisen äijänhän pitää ensin kokeilla.

Yhdelle toiselle hepulle kävi hassummin. Se ajatteli äkkiä napata kaappasahan terän edestä puupalikan. Verkkatakin hiha tarttui terään ja lopun varmaan arvaatte. Appiukko sai wasabilta toisen mahdollisuuden, toinen heppu yliopistosairaalan lääkäreiltä. Käsi saatiin kursittua kasaan.

Jo pidempään eläkkeellä ollut kollega tapasi toivoa itselleen etukäteistä jälkiviisautta. Sellainen etukäteen jälkiviisas tyyppi olisi pienentänyt wasabiannostaan jo ennen sisäistä korvatillikkaa. Tai sammuttanut sahan ennen kuin käsi meni siivuiksi.

 

If on jo pitkään kehittänyt erilaisia riskienhallintaratkaisuja asiakkailleen. Riskienhallinta onkin etukäteisen jälkiviisauden ruumiillistuma. Kun lämpökuvauttaa sähkökeskuksen ennen ensimmäistä tuikkua tai kun alkaa käyttää valjaita ennen kuin on sukeltanut työmaan seitsemännestä kerroksesta, voi onnitella itseään.

Etukäteinen jälkiviisaus on toisaalta pahuksen tylsää. Onnistuminenhan tarkoittaa tavallisimmin sitä, että mitään ei tapahdu. Kun ei hikoile, kyynelehdi tai yski, on onnistunut wasabin syönnissä. Ja kun sirkkeli ei silvo kättä, on ollut kaukaa viisas.

 

Me suomalaiset (miehet) tapaamme kuitenkin olla oman elämämme wasabiappiukkoja. Kun kerran sattuu, opimme ehkä sitten seuraavaa kertaa varten. Mutta yhden kerran jokaisen on kuitenkin avattava sepalus sähköpaimenen äärellä.

Lääkäri sanoi kätensä sahanneelle kaverille, että tupakanpoltto loppuu sitten tähän. Muuten tulee kuolio käteen ja joudutaan sahaamaan uudelleen. Se ei kokeillut enää onneaan. Sauhuttelu loppui kuin seinään.

 

Ehkä pelastus- ja tieliikennelakeihinkin pitäisi saada konkreettisempia sanktioita, jotta wasabiappiukot oppisivat. Jos rattijuoppouden seurauksena auto pistettäisiin välittömästi paalaimeen, varmaan jokunen jättäisi kostean baari-illan jälkeen tarttumatta rattiin. Tai jos poliisi saisi irrottaa venttiilit fillarista tyypiltä, joka ei käytä pyöräilykypärää, se voisi tehota paremmin kuin nuhteiden uhka.

Tai ehkä ne sitten ensimmäisen kerran jälkeen oppisivat kuljettamaan varaventtiileitä ja pumppua mukanaan.

Wasabiappiukot.

 

If yritysasiakkaiden tarinoita

TILAA BLOGI SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa blogi

VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET