Vakuutusehto on korvauksen kehto – mutta miten saisimme lukijoita tälle "pienelle präntille"?

Vakuutusehdot pitäisi aina lukea ja ymmärtää. Harvempi sitä kuitenkaan taitaa tehdä. Eikä tuo mikään ihme ole, kun ehtotekstit ovat poikkeuksetta tylsää luettavaa. Mikä siis avuksi?

Yli 90 prosenttia korvauspäätöksistämme on asiakkaan kannalta myönteisiä. Silti saamme toisinaan korvaus- ja asiakaspalveluun yhteydenottoja asiakkailta, jotka ovat pettyneitä vakuutukseen tai korvauspäätökseen.

Usein kyse on siitä, että kyseinen vahinko on rajattu selkeästi ehtojen ulkopuolelle tai suojeluohjeissa (eli vakuutusehtojen mukana tulevissa ohjeissa siitä, miten suojaat omaisuutesi esim. murrolta tai tulipalolta) on annettu päivänselvät ohjeet, mutta vakuutuksenottaja ei ole tullut lukeneeksi tätä ”pientä pränttiä”.

 

Kumman valitsisit ennemmin: vakuutusehdot vai Alastalon salissa?

Volter Kilpi -viikoilla Kustavissa on myynnissä ”Olen lukenut Alastalon salissa” -paitoja. Tuleekin mieleen, että ehkä meiltä voisi olla saatavilla ”Olen lukenut vakuutusehdot” -paitoja. Jonkinlainen suoritus se nimittäin on. Ei tosin ihan niin kova kuin Alastalon salissa, kai. En ole lukenut.

Niin kuin hyvin tiedetään, lapsille eivät jää kovinkaan helposti mieleen tärkeät kouluasiat, mutta viimeisimmän poppirenkutuksen ne osaavat sanasta sanaan ulkoa. Ja kyllähän me aikuisetkin muistamme koulusta lähinnä runomittaiset ritirimpsut. Että, jotta, koska, kun, kunnekset, aus-bei-mitit ja Rubenin, Simeonin, Leevin, Juudan ja loput veljet.

Me vakuutusyhtiöt vaan olemme niin jääräpäisiä, että lähetämme teille joka vuosi neljänneskilon paperia, Arial kasilla täyteen printattuna.

Jaa miksi näin? Koska laki käskee lähettää. Harmi vain, ettei laki käske lukea.

 

Haaste biisintekijöille!

Tänä aamuna töihin ajaessani mietin, että miksei vakuutusehtoja ja suojeluohjeita voisi kirjoittaa runomittaan. Ja vielä kun joku iskelmälaulaja säveltää niiden ympärille tarttuvan renkutuksen, ollaan jo lähellä suurta vakuutusehtomurrosta!

Tästä inspiraation pohjaksi:

 

Me halutaan suojella taloja,

siksi yritetään estää paloja.

Jos roskista rakennukseen lähentää,

voidaan vakuutuskorvausta vähentää.

Jos yrittäjä joskus sahallaan,

aikoo vahingon aiheuttaa tahallaan,

se tarkkaan tutkia jaksetaan,

ennen kuin korvausta maksetaan.

Silloin kun ollaan tulityössä,

ei passaa kulkea kovin yössä.

Jos tulityön suunnitelma puuttuu,

korvausinsinööri varmasti suuttuu.

 

Uutta hittiä odotellessa pitää tyytyä lukemaan perinteiset vakuutusehdot. Ellei joku sitten keksi jotain vielä mielenkiintoisempaa tapaa esittää ne lain vaatimalla sisällöllä.

Jos vakuutusehdot alkoivat kiinnostaa, niin kannattaa lukaista Marko Merontaustan oiva bloggaus aiheesta. Tai ota yhteyttä, niin katsotaan yrityksesi vakuutusehdot kuntoon.

 

Ota yhteyttä

TILAA BLOGI SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa blogi

VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET