Yrittäjä, näin vältyt vesivahingolta

Tiesitkö, että Suomessa tapahtuu vuosittain noin 60 000 vesivahinkoa? Vaikka vakuutus korvaisikin remontista aiheutuvat kulut, koituu vesivahingoista usein toimintaa hankaloittavia lisäjärjestelyjä, jotka tulevat kalliiksi yrittäjälle. Näitä vinkkejä seuraamalla turvaat yrityksesi vesivahingon aiheuttamilta tuhoilta.


1. Tiedosta riskit

Yrittäjänä sinun on hyvä tiedostaa, että erilaiset vesi- ja vuotovahingot yleistyvät jatkuvasti. Suomessa tapahtuu keskimäärin 164 vesivahinkoa päivässä, ja vuosittain ne vaikuttavat tuhansien suomalaisyritysten toimeentuloon.

Vesivahingot ja vuodot ovat jopa tulipaloja suurempi riski esimerkiksi sairaaloissa, päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa. Tämän tyyppisissä palvelurakennuksissa ylimääräisiä kustannuksia ja päänvaivaa aiheutuu korvaavien tilojen vuokraamisesta, kuljetuksista ja muista poikkeusjärjestelyistä.


2. Torju ja tarkkaile

Vakuutus ei aina korvaa hitaasti syntyviä vuotovahinkoja, ja siksi niiden torjunta on erityisen tärkeää. Kiinteistöjen riskipaikkoja ovat käyttövesiputkiston, viemärien ja pesukoneiden vuodot. Vanhoissa kiinteistöissä käyttövesi- ja viemäriputkiston saneeraus pienentää oleellisesti vahinkoriskiä, mutta vuotovahinkojen torjuntaan voi käyttää myös erilaisia laitteita.

Kosteuden tunnistavat vesivuotohälyttimet ovat edullisia ja helppoja asentaa. Ne mittaavat vain yhtä kohdetta (esimerkiksi pesukonetta) eivätkä katkaise vedentuloa havaitessaan vuodon.

Vesivuotokytkimet puolestaan tunnistavat kaikki vuodot yhdellä anturilla. Ne myös katkaisevat vedentulon ja vähentävät siten vahinkoja. Erityisen hyvin ne sopivat kiinteistöihin, joiden vedenkulutus esimerkiksi yöaikaan on vähäistä, kuten päiväkoteihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin.


3. Turvaa yrityksesi vesivahingolta oikeilla vakuutuksilla

Vuotojen yhteydessä tapahtuvat omaisuusvahingot korvataan useimmiten yrittäjän vapaaehtoisesta irtaimistovakuutuksesta. Silti esimerkiksi kauppiaita ja varastonhoitajia kehotetaan pitämään omaisuutensa irti lattiasta, jotta nopeasti leviävät kosteusvauriot eivät pääsisi tuhoamaan irtaimistoa.

Jos vesivahingon syynä oli oma huolimattomuutesi, on sinulla vahingonkorvausvastuu. Jos kuitenkin aiheutit vahingon ilman huolimattomuutta, et ole korvausvastuussa. Molemmissa tapauksissa kiinteistön omistaja voi käyttää omaisuusvakuutustaan vahingon korvaamiseksi.

Kiinteistön omistajana olet itse vastuussa kiinteistövakuutuksen solmimisesta ja ylläpidosta. Mikäli yrityksesi toimitilat puolestaan ovat vuokralla, kannattaa tarkistaa vuokrasopimuksesta vaatiiko vuokranantajasi, että vakuutat rakennuksen tai sen osan.

Vuokralaisille suosittelemme keskeytysvakuutusta, joka korvaa katemenetyksiä liiketoiminnan keskeytymisen ajalta. Keskeytyksen aikana vakuutusyhtiön asiantuntija auttaa sinua hallitsemaan vesivahingosta aiheutuvia haittoja esimerkiksi etsimällä korvaavat liiketilat remontin ajaksi.

Yrittäjänä sinun kannattaa harkita myös toiminnan vastuuvakuutusta, joka korvaa omasta toiminnastasi aiheutuvat esine- ja henkilövahingot.


4. Kysy lisää asiantuntijalta

Mikäli jokin jäi askarruttamaan mieltäsi, voit aina kääntyä vakuutusasiantuntijoidemme puoleen. Jos haluat, että olemme sinuun suoraan yhteydessä, jätä yhteydenottopyyntö. Vaihtoehtoisesti voit esittää kysymyksesi uuden Kysy mitä vain yritysvakuutuksista -lomakkeemme kautta. Lomakkeen kautta tulleisiin kysymyksiin vastaamme tulevissa blogipostauksissa.

Kysy mitä vain yritysvakuutuksista

TILAA BLOGI SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa blogi

VIIMEISIMMÄT KIRJOITUKSET